I kakpåsen du fått på Irmas studentfirande ligger det förhoppningsvis en bulle.
Den kan innehålla en fyllning av rabarber och kardemumma men det kan också vara en kanelbulle.
Om det är pärlsocker på din bulle har du fått en kanelbulle.
Jag brukar alltid spetsa mina kanelbullar med mandelmassa.
Här är receptet till 80 små bullar.
Bulldeg
150 g smör eller margarin
5 dl mölk
1 pkt jäst för söta degar
1 dl socker
0,5 tsk salt
vetemjöl
Gör så här
Smält smöret. Micron är utmärkt för detta ändamål.
Häll mjölk i smöret och värm blandningen till max 37 grader. Det går bra med vilken mjölk som helst men mjölk från det röda paketet är min favorit i bullsammanhang.
Smula ner jästen i en bunke och häll på vätskan.
Rör tills jästen löser sig.
Tillsätt socker och salt och rör runt.
Tillsätt lite vetemjöl i taget under ständig bearbetning tills degen släpper bunken.
Jag brukar aldrig mäta mjölet när jag bakar bullar eller bröd. Hur mycket mjöl som behövs beror både på hur mycket vätska du använder men också på vilken dagsform mjölet har. Det är bättre att dutta i lite i taget tills degen är fått tillräckligt.
Arbeta degen tills glutentrådarna ser fina ut, vilket tar minst 10 minuter i assistent och längre för hand.
Låt degen jäsa under lock eller handduk.
Under tiden gör du smörfyllningen.
Smörfyllning
75 g smör eller margarin (eller mer)
4 msk strösocker (eller mer)
1 tsk vaniljsocker (eller mer om du har hemmagjort vaniljsocker)
Gör så här
Lägg ingredienserna i en skål. Det är smart att skiva smöret tunt för att det ska bli lättare att bearbeta.
När smöret mjuknat rör du ihop allt och låter det stå i rumstemperatur tills du ska använda det.
Samla ihop all smörfyllning i botten av skålen och markera ett plus i smöret. Då vet du att du använder en lagom mängd när det är dags att smöra degen.
Utbakning
Stjälp upp degen på ett bakbord, eller vad du nu använder för att baka på.
Knåda den tills du känner att du har koll på den och den känns smidig.
Dela degen i fyra lika stora delar.
Ta en del i taget och kavla ut till en rektangel.
Smöra rektangeln med en fjärdedel av smörfyllningen.
Dofta över kanel.
Rulla ihop rektangeln så att du får en lång rulle.
Skär rullen i 20 skivor.
Lägg varje rulle antingen direkt på ett bakplåtspapper på en plåt, eller i en bullform som du ställt på plåten. Det är lagom med 12 bullar per plåt. Då får de plats att jäsa.
Låt bullarna jäsa under en handduk tills de ska in i ugnen. 40 minuters jästid är lagom.
Sätt ugnen på 250 grader eller 200 grader om du har varmluftsfunktion.
Innan du sätter in bullarna i ugnen kan du lämpligen pensla dem med uppvispat ägg.
Äggvispet blir jämnare och lättare att pensla ut om du tillsätter en liten nypa salt till ägget när du ska vispa upp det.
Till 80 bullar går det åt två ägg.
Sprinkla över lite pärlsocker på varje bulle.
Baka bullarna mitt i ugnen tills du fått fin färg.
Använder du varmluftugn kan du sätta in mer än en plåt i taget och då är det bra att växla plats på plåtarna medan bullarna bakas så blir de jämnare. Kanske behöver du vända på plåtarna också.
Låt bullarna svalna på ett ugnsgaller och lägg sedan ner dem i påsar eller burkar.
Frys dem du inte äter upp direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar